Jak wyłączyć ciało ciekłe produkowane przez gruczoły mleczne krów z nawyków żywieniowych?

Mleko krowie od lat było lubiane za swoją sporą treść odżywczą, wynikającą z dużej zawartości białka, organicznych związków chemicznych i komponentów surowcowych. Niemniej jednak nie dla wszystkich jego wypicie będzie owocne. W tym przypadku warto postarać się o zamienniki mleka od wspominanego zwierzęcia.

Niekorzystne nastawienie po zjedzeniu mleka najczęściej wynika z uczulenia na jego peptydy lub nietolerancji laktozy. Są to powszechne problemy zdrowotne, w jakich wypadku zalecana bywa odmowa picia mleka krowiego. Jego wymiennikami mogą być napoje roślinne sporządzane z soi, kokosów, ryżu, migdałów i owsa.

W największym stopniu modnym z nich jest mleko z soi warzywnej. Jego przymiotami bywają: wysoka ilość protein, witamin z grupy B plus odpowiednia proporcjonalność wapnia do fosforu. Należy jednakowoż pomnieć, iż u wielu osób trunki sojowe również mogą posiadać działanie alergizujące.
Mleko migdałowe bywa lubiane ze względu na specyficzny posmak. Ma też odpowiedni stosunek Ca i fosforu a także ma błonnik. Rekomenduje się je osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę.
Rzadziej wypijanym napojem roślinnym jest mleko z owsu. Odznacza się wysoką liczbą cukrów, witamin oraz substratów surowcowych. Powinny takie jeść osoby z kłopotami trawiennymi i cukrzycą.

Jeśli poszukujemy mleka pochodzącego z roślin o nadzwyczaj delikatnym smaku, najlepszym wyborem może zostać napitek ze zboża ryżowego. Robiąc takowe na własną rękę, winniśmy rachować się z małą liczbą elementów odżywczych, jakkolwiek artykuły osiągalne w sklepikach są wzmacniane w związki organiczne oraz komponenty mineralne.
Niezwykle uwielbianym poprzez nabywców napojem roślinnym jest mleko kokosowe. Zawiera wysoką liczbę błonnika, przeciwutleniaczy oraz komponentów mineralnych. Trzeba jednakże zdawać sprawę o jego dużej kaloryczności.

Preferencja określonego napoju roślinnego bywa uzależniony od zamyślanego przeznaczenia. O ile potrzebujemy mleka do kawy, powinniśmy uradzić się na mleko powstające z owsu, a przykładowo w smażeniu naleśników, bardziej odpowiednio wykaże się napitek ze zboża ryżowego.