Boom na żywność ekologiczną

Właściwie na każdym kroku, czy to realnie w sklepie czy wirtualnie w www, napotykamy się z odmiennymi rodzajami jedzenia. Chodzi tutaj o nagminne używanie przez fabrykantów w celach marketingowych tego typu istotnych nazw, jak: żywność ekologiczna, zdrowa żywność, jedzenie eko, produkty fitness, czy fit. A już najogromniejszym zainteresowaniem cieszy się ostatnio dieta bezglutenowa, jaką wykorzystuje m.in. Agata Młynarska. O co w tym wszystkim chodzi?

Zdrowa żywność Poznań

Towary ekologiczne robione są w bliźniaczy rodzaj jak te tradycyjne. Rolnicy sadzą zboża, jarzyny czy owoce, wykorzystują nawozy, a później gromadzą plony. Tak samo kwestia ma się w momencie mięsa – wyczekujemy dopóki zwierzę dostanie należyte wymiary. Różnica polega jednak na tym, iż nie używa się syntetycznych preparatów przyspieszających powiększenie roślin oraz zwierząt. Zazwyczaj definiuje się to pędzenie. Więc rośliny otrzymują sporo toksycznych substancji, by błyskawicznie urosły, było ich jak krocie i wówczas… kupujemy pomarańczowe, kolorowane pomidory z supermarketu, które tuż przy oryginalnych pomidorów nawet nie stały. Zwierzęta nienormalnie trzymane są w klatkach, podaje im się pasze na szybki wzrost masy. Produkty mające certyfikat ekologiczności są smaczniejsze, bardziej pachnące, nie mają tyle trujących środków.

zdrowa żywność poznań

A żywność bezglutenowa? Jest przeznaczona jedynie dla ludzi, które posiadają chorobę autoimmunologiczną, a nie dla tych, którzy pragną modnie odchudzić się. W tym przypadku chodzi o uczulenie na gluten bądź jego nieakceptację. Układ fabrykuje przeciwciała i rozpoczyna się stan zapalny. W którymś momencie nie naciera już zaledwie alergenów, ale też swoje własne tkanki.